Dedicat a les joves generacions de mestres que arriben amb força i "malgrat la boira" segueixen caminant vers el meravellós projecte d'educar.

divendres, 24 d’octubre del 2014

MINDFULNESS: RELAXACIÓ I ATENCIÓ

Les persones que seguiu habitualment el blog Fer de Mestres, us haureu adonat que en aquests últims mesos la freqüència de les publicacions ha minvat en escreix.
La preocupació per alguns esdeveniments familiars, m’ha submergit en inquiets pensaments que difícilment m’han ajudat a trobar el temps i la concentració necessàries per escriure i, que encara avui, no sé quan ho podré tornar a fer.
Són mesos molt complicats i en la recerca d’estratègies que m’ajudin a sostenir les emocions que dia a dia em desborden, he retrobat algunes experiències pedagògiques molt interessants que vull compartir amb vosaltres abans no arribi el dia de deixar per sempre Fer de Mestres.
La necessitat d’aturar els pensaments, aprendre a acceptar el moment present sense prejudicis, respondre adequadament a l’entorn i deixar de pensar en el futur amb preocupació, m’han fet treure la pols dels apunts d’alguns exercicis de relaxació i consciència plena que, anys enrere, havia recollit en una escola d’estiu.
Així, cada mati, en despertar-me, l’escolta d’uns minuts de música, la concentració en la respiració, la realització de suaus estiraments i l’atenció d’alguna imatge mental bonica, em fan oblidar les angoixes, mentre gaudeixo el moment. I sé que en obrir de nou els ulls abordaré el dia des de la tranquil·litat.
La dinàmica quotidiana de presses, els estímuls visuals de tota mena de pantalles, l’ús d’internet, les aplicacions dels telèfons mòbils, etc. són aspectes incessants que dificulten l’atenció plena.
La relaxació i la meditació s’han vist menyspreades per algunes cultures i certes persones però la neurociència està demostrant que pot modificar l’estructura i el funcionament del cervell associant-ho amb el desenvolupament de l’atenció, la concentració, la imaginació i la integració de les emocions.
Les zones blaves son les que es modifiquen amb la meditació (Universitat de Yale)
En conèixer que l’activitat anterior no només pot ajudar els equips de mestres, sinó també els infants, alguns centres escolars estan introduint programacions de mindfulness o atenció plena. Les pràctiques de mindfulness a l’escola ajuden a millorar l’ atenció i concentració afavorint l’aprenentatge, permeten experimentar majors moments de calma i benestar en els infants i desenvolupen habilitats per afavorir les relacions personals. També és un recurs excel·lent per a infants amb TDHA ja que els ajuda a controlar la impulsivitat.
Un dels programes més difosos és el Treva, iniciat a Secundària i que s’ha anat adaptant a les altres etapes educatives.
Clica sobre la imatge per accedir al Programa Treva
Objectius
• Potenciar la memòria i l’atenció.
• Millorar la concentració i l’autocontrol.
• Disminuir la impulsivitat i potenciar el benestar.
• Desenvolupar les habilitats naturals de resolució de conflictes.
• Millorar la capacitat de tranquil·litzar-se i controlar-se.
En el Primer Cicle d’Educació Infantil serà la relaxació una de les activitats que fonamentarà la calma, la sensació de benestar físic i emocional dels infants.
Aquesta activitat pot ser a través dels massatges, de la música, dels jocs de falda, de les paraules, del gest... creant un ambient càlid amb el to de veu baix i lent, sense sorolls i amb temperatura agradable en l’espai i en les mans.

                        
En el Segon Cicle d’Educació Infantil la relaxació segueix tenint un paper fonamental afegint-hi imatges positives per crear sensacions agradables. Aquesta activitat no es pot allargar massa, amb deu minuts diaris n’hi hauria prou.
Exemple d’activitat:
En rotllana, asseguts, proposem imaginar-nos diverses situacions que ens portin a una relaxació progressiva de tot el cos que condueixi a la consciència plena de les sensacions:
• Tenim una llimona a la mà i l’anem exprimint per treure-hi tot el suc.
• Som uns gats i ens estirem molt i molt.
• Fem la tortuga amb el coll amagat a la closca.
• Les cames, l’estomac, etc.
• Imaginem un lloc on ens agradi ser-hi. Com ens hi sentim? Gaudirem d’aquestes sensacions.
Clica la imatge per accedir a la planificació de les activitats
Per finalitzar la sessió, demaneu que poc a poc els infants obrin els ulls i s’aixequin sense presses. Mentre es van aixecant, podeu facilitar que expliquin el que han imaginat i com s’han sentit.
A continuació comparteixo amb vosaltres un vídeo on es mostren diverses sessions per a fer amb els infants de P3 i que podeu adaptar al vostre nivell.


L’experiència de les escoles que han iniciat aquests programes és molt positiva i ens animen a cercar noves propostes. Recordeu que si ensenyem-aprenem a ser conscients i a estar en calma no ens caldrà tenir les llargues llistes d’estratègies per a gestionar l’ambient de l’aula i també podrem apropar-nos a fer sentir els infants més feliços.

Per saber-ne més:
SALMURRI, FERRAN. Llibertat emocional. La Magrana. Barcelona. 2004.(Pàg.59-62 Tècnica de Koeppen)

18 comentaris:

  1. Respostes
    1. Moltes gràcies, Vanessa!
      Recullo amb emoció els teus petonets.
      Muac's

      Elimina
  2. Respostes
    1. Molt agraïda pels vostres ànims em van de meravella ;)
      Petons esperançats
      Carme

      Elimina
  3. Mucho ánimo, espero que todo vaya mejor, aunque sea poquito a poco. Un besazo muy, muy gordo y espero que pronto volvamos a tener el placer de disfrutarte por aquí.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Miren,
      seguro que todo va a mejor aunque poquito a poco... y yo que la paciencia no es una de mis virtudes!
      Aunque creo que en estos meses estoy haciendo un màster ja,ja,ja
      Besets
      Carme

      Elimina
  4. ¡Qué fabulosa entrada, Carme! Espero y deseo de todo corazón que tus inquietudes y preocupaciones desaparezcan pronto. Un gran abrazo amiga mía.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ana,
      me ruborizo con tu elogio. La verdad es que, esta entrada, me ha costado varios meses escribirla; ya que, me desbordaban las emociones y necesitaba que fueran junto a la sufieciente informacion para que en alguna escuela sirviera de reflexion.
      Muchas gracias por tus deseos que pronto seran realidad.
      P.D. Se ha bloqueado la tecla de los acentos asi que este mensaje esta "pa corregir" je je
      Bicos
      Carme

      Elimina
  5. Ànims Carme! M'alegra llegir-te i espero que ben aviat desapareixin les preocupacions. Molt bona entrada.
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lluna,
      t'agraeixo molt el teu comentari. Estic desitjant que tot es normalitzi per a poder passar pels vostres blogs amics.
      Petonets
      Carme

      Elimina
  6. Molts ànims Carme, esperem que tot se solucioni aviat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pels teus desitjos.
      Una abraçada esperançada
      Carme

      Elimina
  7. Carme,

    Fa temps que llegeixo el teu blog perquè m'agrada molt el que hi publiques. El vaig descobrir per l'article "l'hora del conte" perquè jo sóc narradora oral i sempre vaig cercant informació sobre el món dels infants per la xarxa.

    Avui t'escric perquè he llegit que en aquests moments una sèrie d'esdeveniments personals estan fent feina dins el teu estat d'ànim i dins la teva ment; malgrat tot, has escrit un article genial i per això et felicito.

    Jo fa temps que practico un exercici que em va molt bé i que acostumo a recomanar i és el d'aprofitar els moments d'espera per respirar conscientment. M'explicaré millor amb algun exemple. Jo visc a Barcelona (tot i que estic a Sant Andreu que és una zona força tranquil·la) i aquí tenim uns quants semàfors. Quan me'n trobo algun de vermell, encara que tingui pressa i encara que vegi perfectament que no ve cap cotxe, m'aturo. Llavors procuro posar els meus peus ben ferms al terra i respiro profundament i conscientment. Això també ho faig quan m'he d'esperar a l'hora de pagar quan vaig a comprar o quan estic fent alguna gestió.
    De fet, he notat que els dies que més estressada estic, tinc més semàfors vermells i més cues per fer. ;)
    Al final del dia he sumat una pila de minuts de respiració conscient i de benestar.

    Sovint el nostre cos s'ha d'aturar per aquests i altres motius, però en canvi, la nostra ment no s'atura: comencem a pensar que quan arribi a casa faré això o allò, que quan sigui a la feina aquella cosa, que quan...

    Aquestes breus aturades són un bàlsam per al cor i per a l'ànima.

    Et convido a provar-ho.

    Una abraçada ben afectuosa i moltes felicitats pel blog. Ens proporciones uns articles ben interessants.

    Janet

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per l'opinió que tens de Fer de Mestres i, especialment, per aquest comentari tan interessant que hi has deixat.
      Segur que provaré de fer aquests minuts de respiració conscient en cada respir ;)
      Petonets molt agraïts
      Carme

      Elimina
  8. Moltes gràcies per aquesta entrada que com tantes d'altres ve carregada de informació, reflexions i moltíssima ajuda.
    Desitjo de tot cor que trobis estratègies i pensaments que t'ajudin a canalitzar els neguits i preocupacions que t'envaeixen, t'envio tota la força que et pugui ajudar. Espero i desitjo poder llegir-te aviat.
    Tonets

    ResponElimina
  9. Una entrada molt interessant, és molt important treballar amb els alumnes la relaxació i les emocions.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant!!!
      Penso que sovint s'oblida :( i cal anar fent memòria.
      Petonets
      Carme

      Elimina